Vidkun Quisling


Vidkun Quisling är en av de mest kontroversiella gestalterna i Norges moderna historia, känd för sin roll som ledare för det norska nazistpartiet och som en kollaboratör med nazistiska Tyskland under andra världskriget. Hans namn har blivit synonymt med förräderi, men hans liv och handlingar erbjuder en mer komplex bild av en man vars ambitioner och övertygelser ledde honom till att bli en avskyvärd figur i norsk historia.

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling föddes den 18 juli 1887 i Fyresdal, i Telemark fylke i södra Norge. Han var son till en präst, Jon Lauritz Qvisling, och Anna Carolina Bang. Vidkun utmärkte sig tidigt i skolan och visade särskild talang för matematik och naturvetenskap. Familjen flyttade till Skien, där han fortsatte sina studier och senare tog examen från Kristiania katedralskola 1905. Året därpå började han sina studier vid Norges tekniske høgskole i Trondhjem, där han utbildade sig till civilingenjör med inriktning mot kemiteknik.

Efter examen började Quisling en karriär inom den norska armén. Hans intresse för internationella frågor väcktes tidigt och på 1920-talet tjänstgjorde han som militär attaché i Petrograd (nuvarande Sankt Petersburg) och Helsingfors. Det var under denna tid han började formulera sin politiska doktrin, inspirerad av internationella händelser, däribland den ryska revolutionen och det italienska fascistiska styret under Mussolini. Quisling blev alltmer intresserad av politik och särskilt av tanken på en stark och centraliserad stat som ett sätt att upprätthålla nationell enhet och ordning.

Tillbaka i Norge började Quisling engagera sig mer aktivt inom politiken och grundade 1933 partiet Nasjonal Samling, som baserades på nationalistiska, korporativistiska och fascistiska idéer. Partiet hade en starkt anti-kommunistisk och antidemokratisk hållning, och det fick aldrig mer än marginellt stöd i norska valen. Trots detta blev Quisling en alltmer inflytelserik figur, tack vare sin skicklighet som talare och sin förmåga att utnyttja den politiska rädslan för kommunism och ekonomisk instabilitet, som fortfarande återstod efter den stora depressionen.

När andra världskriget bröt ut i september 1939, efter att Tyskland invaderat Polen, förklarade Norge sig neutralt. Men neutraliteten var hotad, och redan i april 1940 invaderade Nazityskland Norge, delvis för att säkra landets strategiskt viktiga hamnar och för att kontrollera tillgången till den svenska järnmalmen. Det var under denna kritiska period som Quisling utförde det drag som skulle för alltid brännmärka hans namn. Den 9 april 1940, i en radioutsändning, utropade han sig själv som ledare för en ny norsk regering, efter att ha fått intrycket att detta stödjades av den tyska krigsmakten. Hans kupp blev dock inte erkänd av tyskarna, och den norska regeringen flydde till London för att bilda en exilregering.

Trots det initiala misslyckandet stödde Quisling aktivt den tyska ockupationen av Norge och blev 1942 chef för en marionettregering under den tyska rikskommissarien Josef Terboven. Under Quislings ledning infördes en rad lagar och åtgärder som syftade till att nazificera det norska samhället. Detta inkluderade förföljelse av judarna, inskränkningar av pressfriheten och en omfattande försökt till indoktrinering av ungdomar genom skolan och ungdomsorganisationer som liknade Hitlerjugend.

Quislings politik stötte på kraftigt motstånd och han lyckades aldrig vinna folkligt stöd. Det norska motståndet, både i form av passivt civilt motstånd och aktiva sabotageaktioner, försvårade genomförandet av hans politik betydligt. Många norrmän såg Quisling som en landsförrädare, och hans namn blev ett skällsord för dem som samarbetade med fienden.

Efter Tysklands nederlag i maj 1945 greps Quisling och ställdes inför rätta. Han anklagades för landsförräderi, mord och medverkan till deportationer. Rättegången varade under flera månader och blev en av de mest omskrivna i norska medier vid den tiden. Quisling dömdes till döden och avrättades den 24 oktober 1945 på Akershus fästning i Oslo. Hans dödsdom blev ett slut på ett av de mörkaste kapitlen i Norges historia.

Vidkun Quislings eftermäle är en av förräderi och opportunism, men hans liv och karriär erbjuder också en inblick i de politiska och sociala omvälvningar som präglade Europa under första hälften av 1900-talet. Han var en man som började med höga ambitioner och en önskan att reformera sitt land, men vars val och handlingar ledde honom till ett tragiskt slut. Hans livshistoria belyser farorna med extremistiska ideologier och vikten av att stå upp för demokratiska värderingar även i tider av kris.

Än idag fortsätter Quislings namn att vara ett varningens exempel på konsekvenserna av förräderi, och hans historia tjänar som en påminnelse om de mörka sidorna av Europas moderna historia. Hans liv har debatterats och analyserats av många historiker, och hans handlingars motiv fortsätter att ifrågasättas, men det råder ingen tvekan om att hans påverkan på Norge och dess historia under andra världskriget är av betydande karaktär.

Den negativa konnotationen av hans namn har även gått in i flera språk, där “quisling” används som en term för någon som förråder sitt eget land genom att samarbeta med en ockupationsmakt. Detta vittnar om den djupa inverkan hans handlingar haft inte bara på Norge, utan på världen i stort. Samtidigt kommer Quislings berättelse alltid att väcka frågor om moral, val och ansvar i tider av krig och kris.


Bildkälla: Riksarkivet (National Archives of Norway) from Oslo, Norway, No restrictions